kaník chce lobovať za riešenie nepostihnuteľných priestupkov

26.03.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Napriek tomu, že problém okolo páchateľov v priestupkov, ktorí sú poberateľmi sociálnych dávok či maloletí sa stále zväčšuje a jeho vážnosť narastá, vláda nič nerobí. Na dnešnom brífingu to vyhlásil poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, ktorý do parlamentu už po tretíkrát predložil návrh novely zákona o priestupkoch. Dnes ide o problematike rokovať k ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD).
Podľa právnej normy by priestupky maloletých mali odpracovať ich rodičia verejnoprospešnými prácami. Túto možnosť by mali mať rodičia, ktorí nemajú na zaplatenie pokút či škôd, ktoré priestupca spôsobí. Kaník tiež navrhuje, aby páchateľ priestupku, ktorý nemá peniaze na uhradenie škody, musel vykonať verejnoprospešné práce v rámci malých obecných prác.
Kaník potvrdil, že ak nebude úspešný ani do tretice, právnu normu opäť stiahne a predloží na ďalšie rokovanie pléna. "Ministra vnútra sa ale budem snažiť presvedčiť, že riešenie, ktoré avizovala vláda, je veľmi málo efektívne, ale môže byť skĺbené s týmto návrhom. Budem sa ho snažiť presvedčiť, aby vyslal signál do poslaneckého klubu Smeru-SD, aby pustili novelu do druhého čítania," avizoval.
Opozičný poslanec chce novelou zmierniť súčasný stav akejsi osobitnej priestupkovej imunity určitej neprispôsobivej časti obyvateľstva, ktorá vďaka súčasnej právnej úprave má širokú možnosť vyhnúť sa sankciám za spáchané priestupky. Opatrenie má podľa neho riešiť aj prípady, keď často maloleté, priestupkovo nezodpovedné deti, páchajú priestupky na popud rodičov či iných členov rodiny s vedomím, že tieto priestupky nebudú postihnuté.
Kaník navrhuje, aby páchateľ, ktorý nemá peniaze na uhradenie škody na majetku, ktorú spôsobil, musel vykonať verejnoprospešné práce v rámci malých obecných prác. Ak si priestupca nesplní povinnosť vykonať verejnoprospešné práce, má sa stanoviť povinnosť správneho orgánu uložiť náhradnú lehotu na ich vykonanie, ktorá však musí začať plynúť najneskôr do 60 dní od uplynutia pôvodnej lehoty. Výška sankcie by sa mala pritom dvojnásobne zvýšiť. Ak by priestupca verejnoprospešné práce nevykonal ani potom, sankcia by sa mala zvýšiť trojnásobne. V prípade, že ani tak by si vinník povinnosť nesplnil, jeho konanie by malo byť brané ako trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia. Za ten môže byť podľa trestného zákona potrestaný odňatím slobody na jeden až päť rokov.
Novela má zároveň meniť aj zákon o exekútoroch. "Vzhľadom k odmenám exekútorov často narastú podlžnosti do omnoho väčších rozmerov. Preto zavádzame pravidlo, že odmena za vymáhanie dlžnej čiastky nikdy nesmie prevýšiť samotnú dlžnú čiastku," vysvetlil Kaník.
 

Vyberte región